Deseuri medicale periculoase – cum le gestionam?

gestionare deseuri medicale

Sunt cunoscute ca deseuri medicale cele care au rezultat in urma activitatii clinice si sunt de origine organica sau anorganica. Se impart in doua categorii: deseuri periculoase si deseuri nepericuloase. Acestea din urma sunt reprezentate de toate deseurile care nu au intrat in contact cu sange sau alte fluide biologice ale pacientilor: flacoane, resturi alimentare, hartie, recipienti din plastic sau sticla. In articolul acesta veti afla care sunt deseurile medicale periculoase si cum se gestioneaza acestea.

Care sunt deseurile medicale periculoase?

Dupa cum este specificat in Lege, deseurile medicale periculoase sunt clasificate astfel:

  • Deseurile intepatoare-taietoare: cele care au intrat in contact cu potential periculos, cu tesutul uman, care sunt expirate: ace, lame de bisturiu, seringi cu ac, catetere, branule, sticlarie.
  • Deseurile anatomo-patologice: sunt toate tipurile de tesuturi umane sau animale utilizate in cercetare sau in tratare: organe, parti din organe, parti anatomice, fluide din corpul uman, recipiente pentru sange.
  • Deseuri infectioase: cele care au intrat in contact sau contin sange, virusuri, bacterii, microorganisme, toxine, fluide organice si reprezinta un pericol pentru oricine care intra in contact cu acestea. Cateva exemple de deseuri care se incadreaza aici sunt: campuri chirurgicale, manusi chirurgicale, sonde, consumable, scutece si pungi pentru colectarea urinei de la bolnavi internati in sectiile pentru boli infectioase ale spitalelor.
  • Acizi, baze, solventi, produse chimice organice si anorganice: sunt rezidurile care provin din diagnosticul de laborator. De asemenea, aici se incadreaza si solutiile de curatenie si dezinfectare, formaldehida, medicamente, parafina, alte substande care au termenul de valabilitate expirat.
  • Medicamente citotoxice si citostatice
  • Deseuri amalgam rezultate din tratamentele stomatologice

Exista si deseuri medicale radioactive, insa se intalnesc mai rar in unitatile medicale. Sunt caracteristice centrelor de cercetare. Este nevoie de o atentie maxima in precoltarea si gestionarea lor deoarece prezinta un pericol mare.

Care este procedura de gestionare a deseurilor medicale?
  • Prerecoltarea este cel mai important pas in gestionarea deseurilor medicale. Acest pas necesita o atentie sporita pentru identificarea si selectarea corecta a deseurilor nepericuloase si periculoase.
  • Deseurile se plaseaza in depozite speciale: cutii de carton pentru deseuri, cutii pentru deseuri pericol biologic pentru intepatoare, saci pentru pericol biologice. Toate acestea este nevoie sa fie departe de un potential contact cu mediul sau cu oameni.
  • Urmeaza colectarea deseurilor si transportarea lor in conditii de siguranta in zonele de neutralizare. Metodele de neutralizare asigura distrugerea completa a deseurilor si protejarea mediului inconjurator si a omului.

La Zetmedical gasiti cutii si saci pentru deseuri medicale periculoase de diferite dimensiuni, certificate ADR, care prezinta pictograme pentru ”pericol biologic”. Va stam la dispozitie cu produse cu un excelent raport calitate-pret: aparatura medicala, mobilier, textile si consumabile.

Foto: freepik

Lasă un răspuns

Call Now Button