Sterilizarea instrumentelor medicale este cruciala pentru a oferi un act medical de calitate. La ora actuala, legislatia din Romania pentru acest domeniu a fost imbogatita cu noi prevederi pentru a spori siguranta pacientului si calitatea serviciilor medicale. Ordinul nr. 916/2016 emis de Ministerul Sănătăţii are ca scop intarirea reglementarilor care vizeaza testele de autocontrol pentru: teste de sanitatie, aeromicroflora, sterilitate. Acestea au ca scop prevenirea infectiilor care pot aparea in urma ingrijirilor din unitatile medicale. In acest articol va prezentam care metoda de sterilizare, cu autoclav sau pupinel, ofera cel mai inalt grad de eficienta.
Cum se realizeaza sterilizarea corecta a instrumentarului medical?
- Spalarea si curatarea normala instrumentelor mediale
- Presterilizarea este un pas important in procedeul de sterilizare si presupune introducerea instrumentelor medicale in solutii speciale dezinfectante, pentru un anumit timp.
- Urmeaza spalarea instrumentelor care se realizeaza cat mai minutios, apoi se usuca instrumentele.
- Impachetarea instrumentarului in pungi pentru sterilizare de unica folosinta
- Sterilizarea instrumentelor se poate realiza prin mai multe metode: caldura uscata cu pupinel, caldura umeda cu autoclav, radiatii.
- Se inscriptioneaza cu data la care a fost facuta sterilizarea.
- Instrumetele se depoziteaza in compartimente speciale.
Sterilizarea cu Autoclav
Autoclavul este un aparat care sterilizeaza articolele medicale textile, seringi, etc. prin caldura umeda, la temperatura de 121 grade Celsius. Procedura de sterilizare in autoclav este urmatoarea:
– Se plaseaza instrumentarul in interiorul autoclavului fara a se supraaglomera spatiul.
– Pentru o sterilizare corespunzatoare este nevoie sa fie respectate indrumarile producatorului
– Dupa terminarea ciclului de sterilizare, pachetele vor ramane in interiorul autoclevului pentru inca 15 minute pentru uscarea intrumentelor si reducerea presiunii
– Materialele sterile, in ambalaj de unica folosinta sau casolete, se vor plasa intr-un spatiu special destinat instrumentarului steril
– Cand se extrag pachetele din autoclav, se verifica indicatorii de eficienta ai sterilizarii. Testul Bowie&Dick verifica nivelul de penetrare al aburului si este necesar in fiecare ciclu de sterilizare, impreuna cu indicatori fizico-chimici si biologici. Acest indica existenta aerului rezidual, gazelor inerte din camera de sterilizare care pot pune in pericol pricesul de sterilizare.
Materialele pentru sterilizare se pot impacheta astfel: in casolete, containere pentru sterilizare, pungi autoadezive.
Avantaje ale sterilizarii cu autoclav:
- Timpul de asteptare este redus (15-20 minute la 121 grade Celsius; 3 minute la 134 grade Celsius).
- Sterilizarea cu vapori de apa sub presiune ofera ofera sterilizare completa si sigura deoarece caldura umeda are o putere de penetrare mai mare pentru microorganisme la o temperatura mai scazuta.
Dezavantaje ale sterilizarii cu autoclav: pe termen lung, instrumentele se pot coroda.
Sterilizarea cu Pupinel
Pupinelul este un aparat ce foloseste caldura uscata pentru a steriliza materiale sanitare din sticla, metal, ceramica, pulberi. Ca timp, sterilizarea dureaza 2 ore la 160 grade Celsius si 1 ora la 180 grade Celsius.
– Se plaseaza instrumentarul in interiorul aparatului fara a se supraaglomera spatiul.
– Cutiile metalice se inchid inainte de a fi introduse in aparat
– Dupa incheierea procesului de sterilizare, aparatul va ramane inchis pana cand se va inregistra o temperatura sub 50 de grade Celsius
– Utilizati manusi din bumbac pentru scoaterea pachetelor din aparat
– Examinati indicatorii de eficienta a sterilizarii
Avantaje ale sterilizarii cu Pupinel: Instrumentele nu se corodeaza
Dezavantaje: timp mult mai indelungat in comparatie cu autoclavul.
Descoperiti toata gama de produse necesare pentru sterilizare disponibule la Zetmedical: indicatori chimici, biologici, teste Bowie&Dick si autoclave.
Foto: People photo created by freepik – www.freepik.com